NYHEDSBREVET SES BEDST I EN BROWSER
Nyhedsbrev februar 2022

 

Pukkelafvikling – take the money and run!

 
Ifølge Sundhedsministeriet står vi med en pukkel på 100.000 udskudte operationer efter Covid og sygeplejestrejken. Det er indlysende for enhver, at man ikke bare afvikler denne pukkel med den normale kapacitet, der jo er afstemt efter den normale løbende tilgang af nye patienter. Så nu forhandler Sundhedsministeriet og Finansministeriet med Danske Regioner om en plan for pukkelafvikling. Det er en presset situation og forslagene til løsninger stikker i mange retninger, hvilket blot illustrerer de mange forskellige interesser, der skal tilgodeses. Politisk åbner man for pengekassen og det vil uvilkårligt føre til kreative forslag til løsninger.

Ortopædkirurgi bidrager med en stor del af de udskudte operationer og vi skal holde fokus på, at problemet ikke bare er at afvikle en pukkel, men at behandle patienterne lige så godt, som hvis de ikke var havnet på den lange venteliste. Løsningerne må ikke være kortsigtede og have karakter af ”take the money and run” projekter med risiko for svingende kvalitet. Patienterne skal have den samme kvalitet i behandlingen uanset om de havner i ventelisteprojekter i de offentlige eller om de havner på privathospitaler betalt af det offentlige.

Det betyder også, at de afdelinger, der byder ind på behandlingen, uanset om de er offentlige eller private, skal tage sig af patientforløbet og ikke blot dele af det. Eksempelvis skal vi undgå forløb, hvor man forundersøges på nærmeste hospital og ønsker operation på et andet hospital i den anden ende af regionen med kortere ventetid, for så at kræve opfølgning og kontrol tilbage på nærmeste hospital. Det giver kun risiko for dårlige patientforløb og er ikke tilfredsstillende arbejdsvilkår for de kollegaer, der skal varetage behandlingen.

Man skal også sikre sig at hospitaler, der byder ind på at hjælpe med pukkelafviklingen, rent faktisk er i stand til at løfte opgaven med hele patientforløbet. Det må ikke gå som vi i min afdeling har oplevet, hvor Dupuytren patienter omvisiteret til operation på privathospital sendes tilbage til det offentlige med henblik på skinnebehandling og opfølgning, uanset at de honoreres for et helt patientforløb. Byder man ind på en opgave med pukkelafvikling, tager man hele patientforløbet, uanset om det udhuler den økonomiske gevinst.

Sidst bør man være opmærksom på, at det ikke er en holdbar løsning bare at opruste på privathospitalerne, hvis rekrutteringen kommer til at ske fra det offentlige hospitalsvæsen. Så udtynder man det vagtberedskab, der skal levere 24/7 for alle, samt tilbyde behandling til de patienter, der enten er for dårlige til at kunne bedøves og behandles på privathospitaler eller er for ressourcesvage til at søge alternativer til det nærmeste hospital. Det giver heller ikke mere kapacitet at flytte personalet fra en sektor til en anden.

Så kære kollegaer, giv gerne en hånd med når pukkelafviklingen starter, men tænk på arbejdet som andet end ”take the money and run”, så alle disse patienter får en ordentlig behandling og vi kommer til at trives med det merarbejde, det uvilkårligt vil medføre.
 
 
Torben Bæk Hansen
Formand, Dansk Ortopædisk Selskab 
Frameld dig dette nyhedsbrev