NYHEDSBREVET SES BEDST I EN BROWSER
Nyhedsbrev oktober 2022
Kære DOS medlem,
 
Efteråret er over os, træerne står i deres smukkeste flor og DOS kongressen 2022 er lige om hjørnet.  
 
DOS Kongressen 2022
 
I DOS bestyrelse glæder vi os til at byde velkommen til 3 dage i ortopædiens, videnskabens og det gode selskabs navn. Programmet er udvidet om fredagen, så alle tre dage har fuldt program med mere end 200 videnskabelige præsentationer, 7 symposier og 2 æresforelæsninger fra verdensførende eksperter.
 
Tirsdag d. 15. november tilbydes i år et prækursus omhandlende den nye målbeskrivelse, et område som er relevant for alle afdelinger på tværs af landet. Husk særskilt tilmelding på webshop.ortopaedi.dk.
 
Onsdag er vanen tro dedikeret fagområderne. Om aftenen er der Poster Walk med vin, øl og bobler efterfulgt af floor ball turnering. Husk at tilmelde dit hold på hjemmesiden! Derudover er der oplæg at være kirurg i Afghanistan og udsendelse med Læger Uden Grænser. YODA runder dagen af med fest for alle i baren på Vingsted.
 
Torsdag indledes med generalforsamling for de morgenfriske, hvorefter Professor Matthew Costa, traumatolog fra Oxford, sætter fokus på tidens måske vigtigste ortopædkirurgiske udfordring med æresforelæsningen: ”From eminence to excellence – How to inform clinical decision making from national multicenter trials”. Eftermiddagen byder på kongressens faglige højdepunkt med foredragskonkurrence og professorforelæsninger, før vi runder af med årets DOS fest.
 
Fredag afholdes Guildal forelæsning med titlen “Difficulties in Creating Evidence Base in Orthopedics”. Uddannelsesudvalget har arrangeret de populære Meet the experts symposier, og kongressen rundes af med årets legendariske DOS Battle.
 
Vi er taknemmelige for opbakningen fra vores samarbejdspartnere og ser frem til at besøge en interessant og udbytterig udstilling. En særlig tak til vores guldsponsorer, der afholder frokost-symposier med nationale og internationale foredragsholdere. Tidspunkter og emner fremgår af DOS Bulletin 2022.
 
I DOS bestyrelse glæder vi os til at møde jer alle. DOS Kongressen er et unikt forum til at møde kolleger på tværs af landet, udveksle erfaringer, få drukket en øl med gamle venner og ryge en fredspibe hvor det er tiltrængt – Vel mødt!  
 
Danish Orthopedic Academy - DOA
 
Ortopædkirurgien er ligesom resten af sundhedsvæsenet under pres med sparsomme ressourcer og tiltagende krav til evidens for effekt af behandlingerne.
 
Behandlinger med dokumenteret effekt vil stå stærkt i fremtidens prioriteringer, medens dårligt dokumenterede behandlinger risikerer at blive sparet væk.
 
DOS bestyrelsen ser det som en af vores vigtigste opgaver, at støtte arbejdet med at skabe og formidle evidens, f.eks. gennem kliniske retningslinjer, der kan fungere som beslutningsstøtte.
 
Som en del af dette arbejder bestyrelsen med en støttefunktion, der vil gøre det lettere at udføre nationale muliticenter studier af højeste kvalitet. Denne støttefunktion kalder vi Danish Orthopedic Academy (DOA).
 
Inspireret af andre specialer og erfaringer fra udlandet skal DOA forbedre mulighederne for at udnytte Danmarks unikke muligheder for kliniske randomiserede studier støttet af registerdata. Med fokuserede forskningsspørgsmål og subgruppe analyser vil det i højere grad gøre os i stand til at evidensbasere det individualiserede behandlingsvalg.
 
DOS bestyrelsen ønsker at samle det ortopædkirurgiske speciale omkring at gøre Danmark endnu bedre og gerne verdensførende inden for undersøgelse af effekten af ortopædkirurgiske behandlinger.
 
Vi lægger op til en diskussion af dette over det kommende år og håber, at medlemmerne af DOS vil gå ind i processen og være med til at fremtidssikre specialet.  

 
 
Kristoffer Weisskirchner Barfod
Formand for DOS Videnskabelige Udvalg (VU)  
Frameld dig dette nyhedsbrev