NYHEDSBREVET SES BEDST I EN BROWSER
Nyhedsbrev december 2022
Kære DOS-medlemmer

Så fik vi endelig gennemført en helt normal DOS kongres uden corona-restriktioner 16.-18. november i Vingsted. Kongressen var velbesøgt med flere tilmeldinger (620 onsdag, 535 torsdag og 482 fredag) end ved Vingsted-kongressen i 2019, og der var bl.a. mange præsentationer på et meget højt videnskabeligt niveau, gode symposier, spændende inviterede lectures, en god udstilling fra industrien i gode rammer og et velbesøgt socialt program med bl.a. floorball-turnering og foredrag om læger i en krigszone.
For mig personligt var et af kongressens højdepunkter DOS Best Paper, hvor der blev præsenteret 4 velplanlagte randomiserede undersøgelser og et stort registerstudie; alle studier der potentielt kan komme til at ændre behandlingspraksis i fremtiden. Vinder af konkurrencen blev Andreas Kiilerich Andresen fra Middelfart med studiet Randomized Controlled Trial of Instrumented Versus Uninstrumented Posterolateral Fusion for Lumbar Spondylolisthesis, og Videnskabeligt udvalg har videresendt studiet som det danske Best National Paper til EFORT kongressen 2023. Udover DOS Best Papers blev der ved kongressen også uddelt 2 poster priser og 2 YODA-priser, samt priser for DOS Best Published Paper til Emil Toft Petersen og DOS Best PhD til Janni Kjærgaard Thillemann. Se alle priser på hjemmesiden: DOS Kongres prisvindere samt ph.d. og artikelpriser.
To andre højdepunkter var efter min mening Professor Matthew Costas DOS Honorary Lecture: From eminence to excellence - How to inform clinical decision making from national multicenter trials og Leah Y. Carreons Guildal Lecture med titlen Difficulties in Creating Evidence Base in Orthopaedics.
I bestyrelsen er vi enige om at DOS kongressen 2022 blev en vellykket kongres, hvor den eneste ulempe ved Vingsted som kongressted er den forholdsvis begrænsede hotelværelseskapacitet og tilgængelighed med offentlig transport.
Husk at det fortsat er muligt for at deltage i bestyrelsens undersøgelse af kongressen via det link som kongresdeltagerne har fået tilsendt og dermed få indflydelse på afviklingen af fremtidige DOS kongresser.  Placeringen af DOS kongressen 2023 (onsdag d. 15. til fredag d. 17. november) er fastlagt og her skal vi tilbage til Scandic Falkoner, men placeringen af 2024 kongressen ligger ikke helt fast endnu og både Vingsted og Comwell Kolding er på nuværende tidspunkt i spil.
2022 Kongressen i Vingsted var også tid til at sige farvel til afgående formand Bo Sanderhoff Olsen og formand for Kvalitetsudvalget Frank Damborg, som begge har ydet en stor og engageret indsats i bestyrelsen de sidste 6 år. Nye medlemmer af bestyrelsen bliver Ole Rahbek og Annie Primdahl.
 
2023 bliver et spændende år for Dansk ortopædkirurgi og bestyrelsen med mange udfordringer og opgaver, hvoraf flere de sidste 2 år er blevet udsat pga. corona, sygeplejerskestrejke og nu på det sidste pga. folketingsvalget.
Som eksempler på kommende opgaver kan nævnes:
  • Sundhedsstyrelsens revision af speciallægeuddannelsen, hvor et af de få mål der er sluppet ud, er et ønske om flere generalistkompetencer hos de nye speciallæger.

  • Revision af Specialeplanen for ortopædisk kirurgi, hvor absolut intet er sluppet ud til specialerne, hvorfor DOS nu også har sat diskussionen, der har foregået i Kvalitetsudvalgets regi vedrørende ny specialeplan, på stand by.

  • Potentiel fremtidig mangel på specielt sjældent benyttede ortopædkirurgiske implantater pga. en omstændelig og dyr validering proces (ca. hvert 5 år for implantater der allerede er på markedet) som følge af EU's implementering af nye MDR (Medical Device Regulation).

  • Implementeringen af den nye målbeskrivelse.

  • En mindre opdatering af DOS strategiplan, så den kommer i overensstemmelse med de nye mål, som DOS har sat sig.

  • En nedlæggelse af DOS-fonden, som var gået hen og blevet dyr for selskabet at holde kørende.

  • DOS står for at afholde Nordisk Ortopædisk Forening (NOF) spring-meeting 2023, som er et fællesmøde for NOFs bestyrelse og bestyrelserne i de nationale ortopædkirurgiske selskaber under NOF.

  • DOS vil gerne være fødselshjælper i forhold til etableringen af Danish Orthopedic Academy (DOA), som skal have til formål at generere økonomi til og gennemføre nationale muliticenter studier af højeste kvalitet.

  • Kvalitetsudvalget arbejder videre med revision af gamle og udarbejdelse af nye KKRer, og det er nu tid for fagområderne til at indmelde emner til nye KKRer i 2023, samt afgøre om KKRer fra 2018 bør revideres eller skal udgå. Der afholdes KKR seminar i Nyborg d 9/3 og 10/32023. Deadline er uge 3 2023.
 
Men det hele starter 18.-19. januar med et Sixtus-møde i næsten vanlig stil (mødet foregår dog på Comwell Kolding da Sixtus Middelfart er under ombygning), hvor DOS bestyrelse og udvalgene holder møder og bestyrelsen mødes med cheflægerne og repræsentanter for fagområderne.

Til slut vil jeg på DOS bestyrelses vegne ønske jer alle en glædelig jul og et spændende og godt nytår.
 
       
Michael Mørk Petersen
Formand
Frameld dig dette nyhedsbrev