NYHEDSBREVET SES BEDST I EN BROWSER
Nyhedsbrev maj 2023
Kære DOS-medlemmer
 
Jeg overtog posten som formand for Kvalitetsudvalget til DOS kongressen 2022, og det er nu tid til en lille opdatering fra Kvalitetsudvalget.
 
Fremtiden for Nationale Kliniske Retningslinjer (NKR)
DOS har gennem årene, som en del af kvalitetsarbejdet, lagt en stor indsats i udarbejdelse af kliniske retningslinjer. De omfattende referenceprogrammer blev på initiativ fra SST afløst af de Nationale Kliniske Retningslinjer (NKR), hvor et stort puljefinansieret set-up hjalp arbejdsgrupperne gennem 10 PICO spørgsmål indenfor det valgte område. Udarbejdelse af NKR er ressourcekrævende og bl.a. derfor har DOS sideløbende arbejdet for at få den eksisterende evidens ud i vores kliniske hverdag via de mindre Korte Kliniske Retningslinjer (KKR) indeholdende 1-2 PICO spørgsmål.
 
Tiden synes nu at være løbet fra NKR. SST har meddelt, at de kun i begrænset omfang har midler til at opdatere de mange eksisterende NKRer, og at man har valgt at fokusere på psykiatri og smerteområdet.
 
For DOS betyder det, at der ikke er afsat yderligere midler til nye NKRer eller revision af eksisterende for nuværende. Endvidere er udmeldingen fra SST, at man betragter en NKR med en litteratursøgning ældre end 3 år som ”ikke gældende”. Links til disse NKRer bevares indtil videre på DOS hjemmesiden under overskriften ”Udgåede NKRer”, og det vil være op til den enkelte kliniker at foretage sin egen faglige vurdering af indholdet, hvis det anvendes. SST vil i fremtiden desuden fokusere mere på Nationale Kliniske Anbefalinger (NKA), som udelukkende indeholder få PICO spørgsmål, hvilket tilsvarer en KKR.
 
De fagområder, der måtte ønske at opdatere tidligere NKRer opfordres til at udvælge 1-2 centrale PICO-spørgsmål, som i så fald kan gennemføres i ”DOS KKR-regi”.
 
Korte Kliniske Retningslinjer i DOS regi
KKR-arbejdet i DOS regi forsætter uændret med et årligt KKR seminar – indtil videre frem mod 2027. KKR seminaret blev i år afholdt i uge 10 i Nyborg, og der er indmeldt 5 nye KKRer og 5 KKRer til revision. Arbejdet i de enkelte KKR-grupper pågår frem mod sommer, og gennemførte KKRer forventes til høring på DOS hjemmesiden efter sommerferien som vanligt. Vi sætter stor pris på jeres store arbejdsindsats og faglige engagement.
 
Vær opmærksom på at KKR seminar 2024 afholdes i uge 6 (8. -9. februar), hvorfor frist for indmelding af revision af 2019 KKRer eller indmelding af ny KKR i 2024 vil være i uge 1. På hjemmesiden findes forsat information om processen for KKR, arbejdsredskaber og selvfølgelig både aktuelle og udgåede KKRer.
 
Lærings og Kvalitetsteams (LKT)
Lærings og Kvalitetsteams er en del af Det Nationale Kvalitetsprogram, og også her har DOS været en aktiv spiller. Tilbage i 2020 afsluttede man LKT arbejdet ”Hoftenære lårbensbrud for den +65-årige patient”. Arbejdsgrupper på tværs af fagområder og faggrupper fra hvert hospital landet over så på de enkelte facetter af det intrahospitale patientforløb for at øge kvaliteten af behandlingen for denne skrøbelige patientgruppe. Opfølgningen er nu på vej.
 
I foråret 2023 er der nedsat en ekspertgruppe mhp udarbejdelse af protokol for et nyt Lærings og Kvalitetsteam (LKT) arbejde med fokus på ”Det tværsektorielle patientforløb for +65-årige med hoftenær lårbensbrud”. Dette nye LKT forventes igangsat ultimo 2023.
 
Fokus på inklusion i ortopædkirurgien
Kvalitet er ikke kun for patienterne, det skal vi også have i vores hverdag. Her er det afgørende at vi trives. Der skal ikke bare være plads til forskellighed, vi skal lære at drage nytte af diversiteten, så vi udvikler os sammen og skaber glæde i vores arbejde til gavn for både faget og patienterne.
 
Til DOS kongressen i efteråret ser vi derfor frem til at præsentere et KU-symposium om inklusion med spændende foredragsholdere og en god diskussion.
 
Mange hilsner
 
 
       
Annie Primdahl,
 
Formand for Kvalitetsudvalget
 
Frameld dig dette nyhedsbrev