NYHEDSBREVET SES BEDST I EN BROWSER
Nyhedsbrev december 2023
Nyhedsbrev december 2023
 
Vi er i bestyrelsen glade og stolte over den store opbakning, der var til årets kongres på Scandic Falkoner. Der var et stort antal deltagere alle tre dage og en rekord stor tilslutning fra vores samarbejdspartnere fra industrien. Baseret på mange positive tilbagemeldinger er det vores indtryk at kongressen var en succes, og at flertallet af deltagerne var glade for at være tilbage på Scandic Falkoner. Vi er som altid taknemmelig for den feedback, vi får i evalueringerne. De konstruktive forslag er med til, at vi fremadrettet har mulighed for at gøre DOS-kongressen endnu bedre. Ved generalforsamlingen sagde vi tak til Andreas Balslev-Clausen for det fantastiske stykke arbejde, han har lavet for uddannelsesudvalget og i DOS-bestyrelsen og samtidig velkommen til Katrine Borum, der tager over fra Andreas.
 
Når vi ser ind i 2024, er det værd at nævne NOF-kongressen. NOF har historisk set været en vigtig del af ortopædien i Norden og i Danmark med en historie, der strækker sig tilbage til årene efter første verdenskrig - en periode hvor fokus i ortopædisk kirurgi gik fra den akutte behandling af primært krigsrelaterede skader til rehabilitering og kirurgisk rekonstruktion. Der har de seneste år været sat spørgsmålstegn ved værdien af NOF, og hvad man som dansk ortopædkirurg kan bruge NOF til. Det har vi også i DOS-bestyrelsen.  Vi havde en god og konstruktiv dialog med vores NOF-kolleger i forbindelse med NOF springmeeting i København tidligere i år, og vi er i bestyrelsen kommet frem til, at vi fra dansk side vil involvere os mere i NOF. Vi tror på, at NOF er det rette forum til at fremme klinisk samarbejde samt uddannelse og forskning inden for vores nordiske lande. Søren Kold er valgt som vicepræsident og vi kommer i 2026 til at være værter for NOF-kongressen. Kongressen bliver holdt som et fælles NOF- og DOS- møde og kommer til at ligge på det sædvanlige tidspunkt for DOS-kongressen, der i 2026 er d. 18–20 november. Kongressen bliver i store træk holdt i samme format, som vi kender det fra vores egen DOS- kongres. Vi forventer at afsætte onsdag til aktiviteter i fagområderne og vil gerne opfordre til, at man i fagområderne i samarbejde med kollegaer fra andre NOF-lande planlægger et fælles, attraktivt program. Torsdag og fredag afsættes til frie foredrag og symposier, som vi kender det.
 
Inden vi kommer dertil, skal det nævnes, at den næste NOF-kongres afholdes i Rotterdam, Holland fra d. 12-14 juni 2024. Der er deadline for indsendelse af abstract d. 10. januar 2024 og fristen for tilmelding til Early Bird pris er d. 8. marts 2024:
 
 
Unge kolleger (<40 år) fra NOF-medlemslande, der får accepteret et abstract til NOF-kongressen 2024, vil have mulighed for at søge økonomisk støtte (NOF-congress grant) til deltagelse i kongressen:
 
 
NOF og derigennem DOS er ejer af Acta Orthopaedica. Et tidsskrift med en lang historie, der strækker sig tilbage til 1930. Artikler fra Acta bliver læst og citeret flittig, og tidsskriftet havde i 2022 en Impact Factor på 3.7 hvilket placerer Acta i top 10 over ortopædkirurgiske tidsskrifter. Der har været en del kritik af Acta, der går på, at tidsskrifter har haft et snævert fokus og at det har været svært at få artikler fra især mindre subspecialer accepteret. DOS er i samarbejde med bestyrelserne i de andre NOF lande kommet med konstruktive forslag til, hvordan Acta kan gøres endnu bedre. Søren Overgaard er indtrådt som Chief Editor og har på kort tid reformeret Acta. Strategien har været at omfavne flere forskellige studie designs og ikke mindst studier fra alle subspecialer indenfor ortopædisk kirurgi. Acta er for alle – Husk at sende jeres manuskripter ind. Se Acta’s hjemmeside, hvor alle publicerede artikler for 2023 findes opdelt i subspecialerne:
 
 
Der har også været et stærkt fokus på at gøre Acta mere relevant for yngre kirurgier. Her kan nævnes social media (SoMe) aktiviteter, indførslen af Young Researcher Award samt indførslen af artikler med fokus på læring og uddannelse. Hjemmesiden er re-designet og de nationale selskaber i NOF har mulighed for at indstille Best National Paper med henblik på publikation. Vi vil fra bestyrelsens side opfordre til, at man som medlem af DOS gør brug af de fordele, vi har i Acta. Afslutningsvis vil vi fra bestyrelsens side benytte lejligheden til at sige tak for i år.
 
Glædelig jul og Godt nytår til alle vores medlemmer og på gensyn i 2024.  
 
Jeppe Rasmussen           Michael Mørk Petersen       
 

Frameld dig dette nyhedsbrev