Se dette nyhedsbrev i en browser
Kære DOT medlem!

Kære DOT medlem!  
 
Vi er aktuelt på vej mod lysere tider med sommeren foran os, hvilket også synes at gælde Dansk Ortopædkirurgisk Traumeselskab, som støt får flere og flere medlemmer.     
 
DOT Årsmøde
I april har vi for 3. gang afholdt et årsmøde på Trinity Hotel & Konference Center,i Fredericia. Årets emne var albuenære frakturer. Igen i år havde vi en god blanding af eksperter i et internationalt og nationalt fakultet, som med høj faglighed gik i dybden med mange af problemstillingerne i denne region. Med ca. 130 deltagende personer ser bestyrelsen årsmødet som endnu en succes. Tilbagemeldingerne fra deltagerne har generelt været gode og positive, men giver også inspiration til forbedring, hvilket vi må stræbe efter.  Alle forelæsninger og tilbagemeldinger kan ses her.  
Årsmøde 2019 er allerede i støbeskeen, og temaet bliver ”Failures in Fracture Management” med fokus på nonunion og infektion. Vi stiler mod et niveau, som spænder fra den unge uerfarne til den ældre erfarne kirurg. Den ene internationale foredragsholder er på plads, og der arbejdes hårdt på at finde endnu en samt et kompetent nationalt fakultet. Derfor skal du allerede nu sætte kryds i kalenderen for DOT Årsmøde 2019, der afholdes i Fredericia den 5. og 6. april 2019. Husk at du kan bidrage til vores faglige diskussionerne, det er ikke for tidligt at begynde at holde øje med gode cases.  
 
Rejselegat
Speciallæge Peter Tengberg, Hvidovre Hospital, er netop vendt hjem fra et fellowship på Groothe Schuur Hospital, Cape Town, Sydafrika. Peter vil ved generelforsamlingen under DOS kongressen 2018 fortælle om sine oplevelser, og vil som den første nogen sinde få overrakt DOT´s rejselegat på 10.000kr. Lad Peters erfaringer inspirere dig til din uddannelse.   Igen i år vil DOT have mulighed for at tildele et rejselegat. Deadline for ansøgning er 1. december. Du kan læge mere om legatet her.  
 
Korte Kliniske Retningslinjer
I år laver DOT i samarbejde med DSAKS en fælles KKR omhandlende ”Operativ eller non-operativ behandling af olecranon frakturer hos ældre”. Fra DOT indgår Reservelæge Liv Vesterby og Overlæge Michael Brix i arbejdsgruppen. Når arbejdet er færdigt vil den nye KKR blive lagt til høring på hjemmesiden. Den endelige godkendelse sker ved DOS kongressen 2018. Har du gode forslag til PICO spørgsmål til fremtidige KKR inden for traumatologi, kan de med fordel sendes til Annie Priemdahl.  
 
Multinationale studier
DOT´s forskningsudvalg har foretaget en drastisk revision af grundlaget for en multicentergruppe under DOT regi. Revisionen er foregået ud fra de erfaringer, der er kommet ved seneste forsøg på at oprette en national multicentergruppe, samt på baggrund af erfaringer fra det Canadiske Ortopædkirurgiske Traumeselskab. Overordnet set ønsker vi, at grundlaget for multicenter studier skal ligge ude i afdelingerne og ikke hos medlemmerne af DOT´s bestyrelse. Samtidigt bygger ideen på, at alle, der deltager, skal tage aktivt del i alle studier for at skabe en fælles ånd, der forstærker samarbejdet. DOT´s forskningsudvalg vil forsøge at formidle 2 årlige møder, hvor det kun handler om nationale multicenter studer med ortopædisk traumatologi. Disse møder vil passende kunne afholdes i forbindelse med DOS kongressen samt DOT Årsmøder. DOT’s forskningsudvalg melder snarest en dato ud for det første møde.
 
Beskrivelsen af multicenter gruppen kan ses her.
 
Hvis du finder ovenstående interessant og ønsker at deltage i en national multicentergruppe som repræsentant for din afdeling, så skriv allerede nu til DOT’s forskningsudvalg. Vi modtager også gerne gode forslag til multicenter studier.  
 
National ortopædisk skadestue instruks (NOSI)
DOT´s bestyrelse har besluttet at arbejde på en national ortopædisk skadestue instruks. Denne vil have til formål at ensrette behandlingen af de hyppigste skader på tværs af landets skadestuer, samt at sikre at den initiale behandling baseres på fagspecifikke principper og nyeste evidens. Dette arbejde vil være stort og kan ikke udarbejdes alene af DOT´s bestyrelse. Derfor vil udarbejdelsen af NOSI baseres primært på frivillige DOT medlemmer, der gerne skulle have en specifik erfaring og viden omkring det enkelte emne. NOSI tænkes i første omgang bygget op som en skeletmand på DOT´s hjemmeside, men på sigt også som en tilgængelig app. Hvis du har interesse i at være med til at lave en national skadestue instruks så skriv til formanden gerne med angivelse af specifik region eller område man gerne vil lave en instruks for. På baggrund af tilbagemeldingerne vil vi vurdere om det er realistisk med udarbejdelsen af NOSI.  Du kan læse mere her.  
 
Symposium til ære for dr. med.  Erik Tøndevold
Sidst men ikke mindst vil DOT gerne takke Overlæge Erik Tøndevold for mange års dedikeret arbejde med ortopædkirugi og i særdeleshed indenfor traumatologi. Erik Tøndevold skal nu nyde sin pension, og til ære for ham vil der den 24 maj 2018 blive afholdt et Symposium af Rigshospitalets Ortopædkirurgisk Afdeling, hvor alle er velkomne. Symposiet afholdes i Auditorium 1 (Rigshospitalet) kl 13.    
 
De bedste hilsner  
 
Ilija Ban                     Annie Primdahl.                                          
Formand                     Næstformand  
Dansk Ortopædisk Traumeselskab - www.traumeselskab.dk
Redaktør : Ulrik Branner - webmaster@traumeselskab.dk
Frameld dig dette nyhedsbrev